Pályázat

Kedvezményezett neve: Fűzfőszer Szerelőipari Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: Sümegi pálinkafőző üzem gyártási kapacitás bővítése,kereskedelmi tevékenységének fejlesztése,együttműködések kialakítása.
Támogatás összege: 4.962.295 Ft.
Tervezett befejezés dátuma: 2020.12.31.
Projekt azonosító száma: VP6-19.2.1.-28-1-17
Project tartalma: raktározási rendszer bővítése,palackozási kapacitás bővítéséhez szükséges eszközök beszerzése,kóstolóház fűtésrendszerének korszerűsítése, kóstolóház működéséhez szükséges eszközök,berendezések beszerzése.


Jelenleg egy európai uniós pályázat valósul meg üzemünkben.

ginop

A kedvezményezett neve: Fűzfőszer Szerelőipari Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe:  A SÜMEGI PÁLINKAFŐZDE KAPACITÁSBŐVÍTÉSE

A szerződött támogatás összege: 28,51 millió Ft

A támogatás mértéke: 50 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017.04.06.

A projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.2.-15-2015-01265

A projekt tartalma:

A projekt során a Kft. a meglévő üzemépületet olyan gépekkel és berendezésekkel szeretné felszerelni, amelyek lehetővé teszik nagy mennyiségű gyümölcsök feldolgozását, és abból kereskedelmi mennyiségű pálinka előállítását. Ehhez szeretnénk egy gyümölcsfeldolgozó egységet, cefreerjesztésre alkalmas tartályokat, egy kisüsti pálinkafőző egységet és a pálinka tárolására és pihentetésére alkalmas tartályokat beszerezni, valamint az anyagmozgatáshoz szükséges eszközöket vásásrolni (béka, raklapemelő).

Gyümölcsfeldolgozó egység: a gyümölcs először a gyümölcsmosóba kerül, ahol elsősorban a gyümölcsön lévő föld és porszennyeződéstől szabadulunk meg. A mosás után a gyümölcs egy szalagra kerül, ahol lehetőség van még válogatásra, a levelek, kacsok eltávolítására, a rothadt gyümölcsök kivételére. A szállítószalagról a gyümölcsfajtájától függően a magozóba vagy a darabolóba kerül az áru. A csonthéjas gyümölcsöket magozzuk, míg az almatermésűeket aprítjuk, és tartályokban összegyűjtjük. Az aprításra azért van szükség, hogy az élesztő gombák optimális módon kifejthessék hatásukat, és a gyümölcsökben lévő cukor teljes mennyiségben alkohollá alakuljon át. A csonthéjas gyümölcsök esetén minden fajtára megvan a megfelelő méretű magozó rosta, így biztosítani tudjuk, hogy megfelelő minőségű és magmentes pép keletkezzen. A keletkező gyümölcspépet cefreszivattyú segítségével zárt rendszeren keresztül átvisszük a cefreerjesztő tartályokba.

Cefreerjesztő tartályok hűtési és fűtési rendszerrel: a cefreerjesztő tartályokban először megtörténik a cefre savasságának (pH értékének) a beállítása és az élesztőgombával beoltása. Bizonyos gyümölcsfajták esetén egyéb anyagokat is adagolni kell az erjesztés megkezdése előtt, ugyanis nem minden esetben elég a gyümölcsök mechanikus aprítása és pépesítése ahhoz, hogy a sejtek kiszabadulhassanak a növényi rostokból, a sejtek szabaddá válhassanak, és beinduljon a cukor lebontása alkohollá. Az erjesztést anaerob körülmények között, azaz a levegőtől elzártan kell végezni. A cefre hőmérséklete optimálisan 18-20 °C között kell, hogy legyen, amit folyamatos hőmérsékletkontrollal és hűtéssel biztosítunk. A cefrét az erjesztés során kevertetjük, hogy hőmérséklet-különbségek ne legyenek az erjesztő tartályokban.

Kisüsti pálinkafőző berendezés cefre-előmelegítő egységgel: a pálinkát a kierjedt cefréből egy fizikai –kémia folyamat révén nyerjük ki.  Ez a lepárlás, vagy desztilláció. A desztilláció egy hőtechnikai folyamat.  A cefrét zárt térben (üst) felmelegítjük, az alkohol, az aroma és illó anyagok és a víz egy része a gőztérbe kerül. A gőztérbe került gőzöket ezután átvezetjük egy hűtőközegen, melynek során az alkoholok és az aromaanyagok újra cseppfolyóssá válnak, és egy külön edényben felfogjuk, a főzőüstben pedig visszamarad a cefremoslék, ami rost-anyagokat, ásványi sókat, proteineket és vizet tartalmaz. A hagyományos „kisüsti” vagy kétlépcsős pálinkafőzési technikánál két üstöt alkalmazunk, és kétszeri desztillációt végezzünk (alszesz előállítás és finomítás). A „kisüsti” technológiánál a második desztilláció során választjuk el az egyes frakciókat, ott az első desztillálás csak az alkohol töményítésére, illetve a cefremoslék elválasztására szolgál. A cefre-előmelegítő egység segítségével lerövidíthetjük a desztillációs lépésék idejét, ugyanis a desztilláláskor keletkező hulladékhőt hasznosítjuk, amivel a következő főzendő cefrét előmelegítjük, így az előmelegített cefre hamarabb és kisebb energiával eléri azt a hőfokot, ahol a párolgás megindul.

A pálinka pihentetése és tárolása: A pálinkát a palackozás és az értékesítés előtt pihentetni kell. A frissen lefőzött pálinka íze még nem a végső íz. A pálinkát 3-4 hónapig pihentetni kell a kifőzés után, hogy a végső aromája kialakuljon. Egyes gyümölcssav észterek ebben a pihentetési fázisban alakulnak ki kémiai folyamatok során (észtereződés, átésztereződés stb.). A pihentetés során megszűnik a pálinka darabossága, kialakul a végső íze. A pihentetés során nem adunk a pálinkához semmit, semleges közegben (saválló tartály, üveg ballon) tároljuk, csupán várjuk a pálinka megnyugvását. A pálinkát a pihentetés után palackozzuk és helyezzük kereskedelmi forgalomba.


A projekt megvalósítása:

A SÜMEGI PÁLINKAFŐZDE KAPACITÁSBŐVÍTÉSE című projekt megvalósítása 2016. augusztus végén a félidejéhez érkezett. A felhasznált támogatás mértéke több, mint 50%.

  • Megérkeztek az üzemünkbe gyümölcsfeldolgozó gépek. Ezzel lehetőségünk nyílt nagy mennyiségű gyümölcs feldolgozására. A csonthéjas gyümölcsök feldolgozását a mosást és válogatást követően egy magozó gép segítségével végezzük, míg az almatermésűek aprítására egy darálógép szolgál:1

  • A keletkezett gyümölcspépek szállítására nagy teljesítményű szivattyúk állnak rendelkezésünkre:2

  • A cefreerjesztés hűthető és fűthető, kevertethető saválló acél tartályokban történik kontrollált hőmérséklet mellett:3

  • A pálinka tárolása és pihentetése hitelesített térfogatú saválló acél tartályokban történik:4